Hoe te beslissen welke laptop te kopen

Hoe te beslissen welke laptop te kopen

Enkele van de vragen die je jezelf eerst moet stellen

Wat niemand je vertelt over het werken als professioneel laptop recensent is dat iedereen in je leven met wie je ook maar enigszins vertrouwd bent je op een bepaald moment zal vragen welke laptop ze moeten kopen.

Er zijn variaties, natuurlijk. Er is “Welke laptop moet ik voor mijn zoon kopen?” of “Welke laptop moet ik voor mijn zus kopen?” of “Welke laptop moet ik kopen om mijn podcast te beginnen?” Ik heb ze allemaal gehoord. Ik stel me voor dat de meeste laptop recensenten op het internet hetzelfde kunnen zeggen.

Mijn antwoorden zijn heel vaak teleurstellend. Ik denk dat mensen vaak verwachten dat ik, omdat ik die dingen voor mijn werk gebruik, hen meteen de perfecte aanbeveling zal kunnen geven. Maar – zoals ik me kan voorstellen dat veel gadget-recensenten je zullen vertellen – dat is veel moeilijker dan je denkt.

Hier is de realiteit: Ik denk de hele dag na over wat de beste laptops zijn voor de meeste mensen. Maar de laptop die voor de meeste mensen het beste is, zal niet per se de beste laptop voor jou zijn. Die aanbeveling zal afhangen van een heleboel vragen waarop jij de antwoorden veel beter kent dan ik.

Hieronder geef ik je een idee van hoe je het proces van een laptop kopen kunt benaderen. Ik geloof echt dat als je alle variabelen die ik hier geschetst heb goed doordacht hebt, je niet al te veel moeite moet hebben om op eigen kracht een goed product te vinden. Maar als je naar mij (of een laptop-recensent die je kent, of een IT-er die je kent, of een techneut die je kent) komt met de vraag welke laptop je moet kopen, moet je definitieve antwoorden op deze vragen klaar hebben. Anders kunnen we je niet helpen. (Of, tenminste, niet zo goed als we zouden willen.)

Voor we erin duiken, een korte opmerking: dit artikel is grotendeels gericht op kopers die bij voorkeur Windows gebruiken. Als je de voorkeur geeft aan ChromeOS, zal veel hiervan ook gelden – ik heb een paar plaatsen genoteerd waar Chromebooks kunnen verschillen. Ben je op zoek naar macOS, dan is je enige optie een MacBook, dus moet je gewoon direct naar Apple’s mogelijkheden kijken.

Prijs

De prijsklasse is de belangrijkste overweging als je beslist welke laptop je gaat kopen. Als je bij me komt vragen om aanbevelingen maar niet weet hoeveel je kunt uitgeven, ben ik een sitting duck. Het is prima als je prijsklasse voorwaardelijk is (i.e., “ik ga tot X voor een OLED scherm, maar ben verder afgetopt op Y”), maar je moet wel een duidelijke hebben. Die prijsklasse zal je verdere keuzemogelijkheden dicteren.

De prijs voor wat in het algemeen als een “mooie” laptop beschouwd zou worden, is in de loop der jaren gestaag omhoog gekropen. Er zijn recensenten die $500 en lager nog steeds als de “betaalbare laptop” lijn beschouwen, maar persoonlijk begin ik de $800 grens te zien als het punt waarboven ik laptops verwacht die echt, echt geweldig zijn, met een hypermoderne bouwkwaliteit, topprestaties, en geen grote gebreken. Dat wil zeker niet zeggen dat elke laptop boven $800 state-of-the-art bouwkwaliteit, topprestaties en geen grote gebreken heeft – maar als dat is wat je zoekt, is dit de plaats om je oog op te laten vallen.

Dat gezegd hebbende, is het de moeite waard op te merken dat beter gebouwde laptops over het algemeen langer meegaan. Ik ken mensen die nog steeds MacBook Pro modellen uit 2013 gebruiken; ik heb een vriend die in de afgelopen vier jaar door twee HP Pavilions is gegaan. Dit wil niet zeggen dat iedereen duizenden dollars aan een notebook moet uitgeven – het gaat erom dat een apparaat dat in het begin super goedkoop is, je op de lange termijn misschien niet echt geld bespaart.

Daarom raad ik volwassenen die op zoek zijn naar een primaire Windows driver in de meeste omstandigheden aan boven de $ 500 te blijven als ze het zich kunnen veroorloven. Dat betekent niet dat je $1.000 hoeft uit te geven – er zijn genoeg goed gebouwde opties tussen $500 en $1.000.

Dit is allemaal anders als je iets meer gespecialiseerds zoekt. Ten eerste geldt dit allemaal niet voor Chromebooks – de meeste mensen zouden op de huidige markt niet meer dan $1.000 aan een Chromebook moeten uitgeven.

Gaming laptops lopen ook duurder uit. De sjiekste kosten vele duizenden dollars. Dat gezegd hebbende, als je geen heel specifieke eisen aan een gaming laptop stelt en het prima vindt om af en toe de instellingen naar beneden te stoten, zou je niet het gevoel moeten hebben dat je meer dan $1.500 moet uitgeven. Zijn er specifieke dingen die je zoekt (veel RGB, speciale poorten, QHD scherm, enz.), tel dan voor elke eigenschap wat bij de prijs op.

En zakelijke laptops zitten ook in een hogere prijsklasse. Bedrijven hebben meestal hun eigen overeenkomsten met fabrikanten en betalen meestal geen stickerprijs. Je vindt enkele van de absoluut mooiste laptops op de markt in de zakelijke categorie, maar ik raad over het algemeen aan dat consumenten uit deze sfeer blijven, tenzij geld echt geen bezwaar is of je specifieke software behoeften hebt.

Grootte van het scherm

Je belangrijkste opties zijn een 13-incher, een 15-incher, of een 17-incher. Er zijn mogelijkheden boven en onder die maten, maar die zijn ongebruikelijk en hebben een vrij specifiek publiek.

Als je niet zeker weet welke schermgrootte je nodig hebt of als je koopt voor een beginnende laptopgebruiker, zou ik beginnen met een 13-incher of een 14-incher. Als je er al eerder een gebruikt hebt en hij lijkt te klein, of als je meer kracht nodig hebt dan de meeste 13-inchers kunnen bieden, ben je waarschijnlijk aan het goede adres voor een 15-incher. Deze zijn over het algemeen meer gericht op zware gebruiksgevallen dan 13-inchers, dus je ziet hier waarschijnlijk krachtigere chips ten koste van wat efficiëntie en draagbaarheid.

Ik raad de meeste mensen over het algemeen geen 17-inchers aan, tenzij ze een specifiek gebruiksdoel hebben waarbij ze een zo groot mogelijk scherm nodig hebben. Er zijn enkele goede opties in die maatcategorie, maar je keuze zal veel kleiner zijn dan in de 13-inch en 15-inch sferen.

Nu we het toch over beeldschermen hebben, moet je ook nadenken over je beeldverhouding. Hoewel sommige laptops in meerdere beeldverhoudingen komen, zijn de meeste er maar in één verkrijgbaar, dus het is het beste er een in gedachten te hebben voor je gaat winkelen. Een beeldverhouding van 16:9 is de laatste paar jaar het meest gangbaar geweest – hij is goed voor het bekijken van media, maar kan krap zijn voor productiviteit en multitasking. Beeldverhoudingen van 3:2 en 16:10 geven je een langer scherm met meer ruimte. Ik heb mijn diepgaande gedachten over beeldverhoudingen elders opgeschreven als je er dieper in wilt duiken.

Goed, nu je je maat en prijsklasse hebt uitgezocht, is het tijd om naar een paar modellen te gaan kijken. Kijk op bijgewerkte Best Laptop pagina’s, kijk wat er goed verkoopt op Amazon en dergelijke, vraag je vrienden welke modellen ze hebben. Als je een selectie gevonden hebt van producten die je mooi vindt klinken, is het tijd om je favoriet uit te kiezen.

Specs

Het is nu tijd om na te denken over de reden waarom je een nieuwe laptop koopt. Meer bepaald, wat werkt er niet aan je huidige?

Als je oude driver nog prima werkt voor alles wat je hem nodig hebt, en je probleem heeft te maken met het chassis, dan kun je waarschijnlijk een nieuwe laptop kopen met de meest actuele versies van de specs van die laptop. (Met specs bedoel ik grotendeels de processor, de opslagruimte, en het RAM geheugen. Je kunt in Apparaatbeheer nagaan wat deze op je huidige model zijn.)

Heel in het kort (en ik vereenvoudig hier nogal wat – Laptop heeft literatuur voor je als je echt in het processor onkruid wilt duiken), zullen de meeste mensen die in de consumenten ruimte winkelen de keuze hebben uit een Core i3, Core i5, Core i7, of Core i9 van Intel of een Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, of Ryzen 9 van AMD. Binnen elk van die categorieën zijn er chips met verschillende namen, maar daar hoef je je als consument niet al te veel zorgen over te maken. Ik raad mensen die niet zeker weten wat ze nodig hebben over het algemeen aan te beginnen met een Core i5 of een Ryzen 5. Dat zijn zo’n beetje de standaard “Dit werkt prima” chips in elke lijn.

Als er taken zijn waarbij je huidige laptop tekort schiet, dan is dat waar je misschien moet upgraden. Als hij trager wordt als je te veel Chrome tabbladen opent, wil je misschien meer geheugen. Als alles over het algemeen traag gaat, moet je je CPU en opslag upgraden. Als je spellen er slecht uitzien, kijk dan eens naar betere graphics.

En kijk hoeveel opslagruimte je momenteel gebruikt, die je kunt vinden in Opslaginstellingen. Als je nog veel over hebt, kun je waarschijnlijk weer voor dezelfde hoeveelheid gaan; als je bijna vol zit en je denkt dat je nog meer spullen zult downloaden, denk er dan over om op je volgende model meer te krijgen.

Je moet hier ook aan connectiviteit denken. Heeft je huidige systeem poorten die je nooit gebruikt? Zijn er dingen waarvan je zou willen dat je ze kon aansluiten maar dat niet kan? Het kan zijn dat je geen laptop kunt vinden met precies de poorten die je nodig hebt, dus prioriteiten stellen over welke je het meest nodig hebt helpt.

Dongles zijn, natuurlijk, een ding. Veel firma’s die laptops met een beperkte keuze aan poorten verzenden doen er dongles bij in de doos. Maar als iemand die vele uren heeft moeten doorbrengen met alleen USB-C laptops, verzeker ik je dat dongles nog steeds vervelend zijn. Ze zijn soms moeilijk bij te houden, en ze zijn een extra stap in je dag. Dat betekent niet dat het gebruik ervan een spelbreker zou moeten zijn; het is gewoon iets om over na te denken.

Batterij levend

Op dit punt zou je je keuze moeten hebben beperkt tot een paar keuzemodellen. Hier ga ik je vragen een paar recensies van die modellen te lezen.

Ik weet het, recensies van laptops kunnen lang en technisch zijn. Je hoeft niet alles te lezen, dat beloof ik je – gewoon Ctrl+F “battery life” en lees dat deel aandachtig. Je moet zeker weten dat je tevreden bent met de batterijduur die een laptop kan bieden voor je hem koopt.

Ik weet dat dit lastig is, want in elke recensie die je leest staan andere resultaten over de batterij. Ik kan je uit de eerste hand vertellen dat het verre van een exacte wetenschap is. Hier is mijn advies: Lees een paar recensies (ik zou zeggen minstens drie). Als alle recensenten meer tijd tot een lading kregen dan je denkt nodig te hebben, zit je goed. Als ze allemaal klagen over hoe verschrikkelijk de levensduur van de batterij is, moet je nog eens goed kijken. Noteer hoe elke recensent de laptop testte, de soort taken die ze deden, de helderheid en stroomprofielen die ze gebruikten, en eventuele andere omstandigheden. Wijs de recensent aan wiens werkwijze het meest overeenkomt met jouw typische omstandigheden. Neem aan dat je iets zult krijgen dat ongeveer overeenkomt met hun resultaat. Ga na of dat iets is waarmee je kunt leven.

Als je deze stappen doorlopen hebt, kun je overgaan tot nog specifiekere criteria. Hoe is het geluid? Hoe zijn de microfoons? Hoe is de klantenservice? Blijf naar meer factoren kijken en ze met elkaar vergelijken tot je je keuze tot één hebt beperkt. Veel succes!

Jillian

Leave a Reply

Your email address will not be published.